A MATról

Az egyesület megalakulása

A Magyar Anime Társaság alapító közgyűlését 2003. július 6-án tartottuk a salgótarjáni HungaroCon keretein belül. Az alapító tagok 16 településről érkeztek, így elmondható, hogy az egyesület országos kiterjedésű. Az Alakuló Közgyűlésen családjával együtt tiszteletét tette Abe Hiroshi, a Japán Nagykövetség akkori első titkára és a követség támogatásáról biztosított bennünket.

Az egyesület céljai

Elsődleges célunk az anime- és manga népszerűsítése, megismertetése, az ezzel kapcsolatos esetlegesen már kialakult tévedések, sztereotípiák eloszlatása.
Ezzel szorosan összefüggő másik célkitűzésünk a modern japán kultúra általános bemutatása is (pl.: modern zene, szokások, divat), hiszen tagjaink többsége az animéken túl, szélesebb körben is érdeklődik a szigetország iránt.
Bejegyzett egyesületként jogi hátteret tudunk biztosítani az ország különböző pontjain szervezett rendezvényekhez.
Fontosnak tartjuk az országban tevékenykedő más, Japánnal foglalkozó szervezetekkel való együttműködést.
Szeretnénk megkönnyíteni az animék és mangák hazai beszerzését, ez ezzel foglalkozó cégekkel együttműködve segíteni magyarországi megjelenésüket.

Eddigi tevékenységeink

A társaság megalakulása után más egyesületekkel együtt szervezett úgynevezett animeconokat, ahol a műfaj rajongói találkozhatnak egymással, és különböző programokon keresztül bővebb ismereteket szerezhetnek az animéről, mangáról és Japánról is. 2005-ben önállóan kezdtünk conokat szervezni, már Budapesten kívül is. Programjainkat a fent felsorolt céloknak megfelelően próbáljuk összeállítani.

Saját rendezvényeinken kívül részt veszünk még minden olyan képregénnyel és Japánnal foglalkozó eseményen, melyre meghívnak bennünket Folyamatosan figyelemmel kísérjük, és adott esetben korrigáljuk a Magyarországon megjelenő cikkeket, kritikákat az animével és mangával kapcsolatban.