Útmutató árusoknak

A legutóbbi piacon sok volt a panasz, az árusok a vevőkre panaszkodtak, hogy alig vásárolnak, míg a vevők az árusokra, hogy túl drágák vagy nem érdekesek a termékek. Természetesen ez nem mindenkire volt igaz, nagyon sok termék új gazdára talált az előző Anime Piac alatt is.

A kérdés az: hogyan érje meg eladóként egy ilyen eseményen részt venni?

Először is tudjuk, hogy mit szeretnénk árulni és kinek.

Többféle eladó létezik:

  • Van, aki a saját kézzel készített termékét szeretné értékesíteni
  • Van, aki külföldről rendel, vagy gyártóval készíttet egyedi mintás termékeket
  • És van az is, aki csak használt/megunt cuccaitól szeretne megválni.

Gondolkodj el rajta mennyi terméket akarsz kihozni, és kell-e neked külön asztal. A MAT pultban mindenkinek van lehetősége 1-2 terméket beadni értékesítésre és akár ismerősökkel is összefoghattok, hogy közös asztalon áruljatok.
Helyspórolás célzattal, hozhattok állványokat is vagy dobozokat, mert sok jó termék kis helyen is elférhet! (vagy nem így van ez a közmondás?)

Ha kézzel készült termékeket szeretnénk gyártani, először is mérjük fel mire van igény és mi az, amivel már amúgy is sokan kereskednek és telített a piac belőle. Például a Fimo gyurmából előállítható ékszereket nem nehéz elkészíteni vagy vasalható gyöngyből sem túl sok fáradtság pixeldíszeket összerakni, épp ezért sokan választanak ilyeneket eladnivaló termékként. Szép és aranyos, de nem feltétlen erre fogja a többség a pénzét költeni, hisz a vásárlók többsége már biztos rendelkezik egy pár tortaszelet alakú fülbevalóval/nyaklánccal, az ilyen típusú dolgokból már csak azt fogják megvásárolni, ami különösen kidolgozott és jól sikerült, vagy tényleges rajongói kötődésük van hozzá, tehát nem egy mindenki által ismert étel van elkészítve fülbevalónak, hanem egy nagyobb rajongói táborral rendelkező anime ikonja/figurái/tárgyai.

Ilyen termékekből nagyon sokan próbálnak pénzt keresni:
fimotortahamadiszek
A kézzel készült termékeknél a kreativitásod és a tehetséged tudja igazán eladni, amit csinálsz. Próbálj meg tényleg egyedi termékeket gyártani, ami eltér attól, amit minden második árusnál megtalálhat az ember.

Rendelt cuccok, egyedileg gyártott termékek esetén szintén érdemes olyan termékekbe fektetned a pénzed, ami népszerű ikonokat vagy karaktereket ábrázol, esetleg jól kiegészítenek cosplayeket. Egy általad kitalált és megrajzolt karaktert ábrázoló bögrét kevesebben fognak megvenni, mint egy ismert karaktereket ábrázolót.
Ha ruhát/pólót/kigurumit stb rendelsz eladási célzattal, akkor próbálj olyan méretet választani, amit a többség fel tud venni.
Pl.: Egy XS-es pólót nehezebb eladni, mint egy L-es méretet.

Egyedi mintás gyártott termékeknél továbbá vedd figyelembe, hogy az animékből származó képeket szinte minden esetben szerzői jog védi! Ilyen termékeket kizárólag magáncélra gyártathat az ember és csak, mint használt termék adhatod tovább. Ez természetesen azt is jelenti, hogy egy bizonyos mennyiségnél több szerzői joggal védett terméket árulni törvénybe ütközik. Mert mégis ki hinné el, hogy magán célra gyárt valaki 100 narutos bögrét?

A vásárló és eladó között a legtöbb probléma az árakból adódik. Ebayről rendelni rengetegen tudnak, viszont sokak nem mernek, vagy épp szüleik nem engedik. Az ilyen vásárolóknak jó alkalom egy-egy importált termék beszerzésére egy ilyen piac. Viszont
az eladó részéről sem nagy tudomány megrendelni a terméket, majd ráírni egy árat forintban. Ha valamit külföldről rendelsz és itthon akarod tovább adni, ne próbálj meg rajta többezres nyereséget szerezni. Bizonyára lesz 1-2 vevő, akinek nagyon kell az
adott termék, de a pár száz forintért megvásárolt figuráért többszörös árat elkérni pofátlan hozzáállás, te se szeretnéd, ha valaki ennyire hülyének nézne. Ha kézzel gyártott dologról van szó, számold ki az anyagköltséget és számolj rá némi munkaköltséget is, de egy 3 perc alatt összeragasztózott filcanyagból kivágott díszért ne kérj el a másiktól több ezer forintot!

Kisebb árréssel többet kereshet az ember, mert minél olcsóbb a termék, annál valószínűbb, hogy megveszik tőle.

Vegyél fel előrendeléseket vagy kérdezd meg előre az embereket milyen termékekre van szükségük, mielőtt termékek gyártásába vagy rendelésébe kezdessz, mert igényfelmérés nélkül könnyen a rajtad maradhatnak és utólag nehezebb eladni őket.
Hirdesd be magad előre! Nyugodtan írd ki oldaladon, blogodon, eseményhez, hogy te is ott leszel és hogy miféle termékeket lehet majd nálad kapni. Sok vevő úgy érkezik majd, hogy egyből keresni fogja a pultodat.

Ha eladsz valamit, akkor azt próbáld olyan árral tenni, amit te is szívesen kifizetnél egy hasonló termékért.

Természetes, hogy az ember profitálni szeretne, de ezt lehet úgy is tenni, hogy az asztal mindkét oldalán álló örömét leli az adásvételben.

A fent leírtak nem parancsok, csak jó tanácsok. Megfogadni őket nem kötelező, de sokat segíthetnek mind az eladóknak, mint a vásárlóknak is. Mi nem szólunk bele mit adsz el és mennyiért, ez teljesen rajtad áll, ám ha nem veszik meg tőled a cuccokat, nem
feltétlen a vásárlókban kell keresni a hibát.

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?